Okrasa łamie przepisy: Gęsina na Świętego Marcina
W skrócie: | Karol Okrasa zaprasza do Gruczna na Kociewiu na potrawy z gęsi. Mistrz kuchni przygotuje pieczone uda gęsie na sianie z jabłkami i cydrem. Drugą propozycją będzie pewien rodzaj tatara. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprasza do Gruczna na Kociewiu na potrawy z gęsi. Mięso to jest ciągle popularne na Pomorzu, w Wielkopolsce czy na Śląsku, a prawie zapomniane w pozostałych rejonach Polski. Mistrz kuchni przygotuje pieczone uda gęsie na sianie z jabłkami i cydrem. Drugą propozycją będzie aromatyczna okrasa, czyli rodzaj tatara z mięsa gęsi ze smażonymi ziemniakami. A na koniec Karol Okrasa przyrządzi pieczone piersi gęsie z brukselką i winnym sosem z czarnej porzeczki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:35