Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Przygotuje: omlety ze śledziem i szparagami oraz z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków, a także zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Kulinarnie każdemu Polakowi okres Wielkanocy kojarzy się właśnie z jajkiem. Od wieków w Polsce było ono uważane za pokarm wartościowy, przypisywano mu nawet lecznicze czy wręcz magiczne własności. W staropolskich książkach kucharskich znajdziemy receptury na potrawy z jaj z winem, korzeniami, śledziami, świeżymi ogórkami a nawet z ikrą z karpia. Zaletą jaj jest to, że można je szybko przygotować oraz mają delikatny smak, który pasuje do wielu składników. Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków, ale jak zwykle złamie je na swoją modłę. Kucharz zaprezentuje trzy potrawy: omlet ze śledziem i szparagami, zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek, a także omlet z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - dziś, 17 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 17 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 17 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja