Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Przygotuje: omlety ze śledziem i szparagami oraz z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków, a także zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 3 sierpnia dziś |
7:30 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Kulinarnie każdemu Polakowi okres Wielkanocy kojarzy się właśnie z jajkiem. Od wieków w Polsce było ono uważane za pokarm wartościowy, przypisywano mu nawet lecznicze czy wręcz magiczne własności. W staropolskich książkach kucharskich znajdziemy receptury na potrawy z jaj z winem, korzeniami, śledziami, świeżymi ogórkami a nawet z ikrą z karpia. Zaletą jaj jest to, że można je szybko przygotować oraz mają delikatny smak, który pasuje do wielu składników. Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków, ale jak zwykle złamie je na swoją modłę. Kucharz zaprezentuje trzy potrawy: omlet ze śledziem i szparagami, zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek, a także omlet z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 8:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja