Okrasa łamie przepisy: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni
| W skrócie: | Kucharz odwiedza położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz odwiedza malowniczo położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Do swoich dań wykorzysta lokalne składniki. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. Kolejne danie to placek drożdżowy, podsmażony na maśle jak bułeczka brioche. Poda go z twarogiem i glazurowanymi w miodzie malinami. Następnie zaproponuje udziec z jelenia po burgundzku. Wino zastąpi jednak ciemnym piwem z dodatkiem wiśni.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina po polsku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 14:30
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z Zalewu Wiślanego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 14:25
