Okrasa łamie przepisy: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni
W skrócie: | Kucharz odwiedza położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz odwiedza malowniczo położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Do swoich dań wykorzysta lokalne składniki. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. Kolejne danie to placek drożdżowy, podsmażony na maśle jak bułeczka brioche. Poda go z twarogiem i glazurowanymi w miodzie malinami. Następnie zaproponuje udziec z jelenia po burgundzku. Wino zastąpi jednak ciemnym piwem z dodatkiem wiśni.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 9 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 9 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 9 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 9 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - czwartek, 10 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - czwartek, 10 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - czwartek, 10 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - czwartek, 10 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - piątek, 11 lipca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - piątek, 11 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja