Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko
| W skrócie: | Miłośnik dobrej kuchni udaje się do Nadleśnictwa Rudy Raciborskie. W uroczysku Hubertus przygotuje potrawy z dziczyzny. Wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi też rezerwat Łężczok. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Miłośnik dobrej kuchni udaje się do siedziby Nadleśnictwa Rudy Raciborskie w województwie śląskim. Budynek sąsiaduje z przepięknym, ponad 700-letnim zespołem dawnego opactwa cysterskiego. Karol Okrasa rozpocznie gotowanie w malowniczym uroczysku Hubertus, gdzie przygotuje potrawy z dziczyzny. Następnie wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi rezerwat Łężczok, gdzie Lasy Państwowe prowadzą hodowlę karpi, które w pierwszej kolejności służą jako pokarm dla żyjących tu licznie ptaków. Na zakończenie prowadzący obejrzy miejsca, które w 1993 roku spustoszył największy w tej części Europy pożar lasów, a w 2017 także niszczycielski huragan. Obecnie tereny te są rekultywowane. Wśród potraw zajdzie się tatar z jelenia z marynowanymi grzybkami, leśny gulasz z sarny z młodą kapustą oraz karp na dziko w sosie z czosnku niedźwiedziego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 17:10
