Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby
| W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 10 listopada za 12 dni |
11:50 | TVP 2 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do Doliny Baryczy, by odkryć smaki regionu Stawów Milickich - największego kompleksu stawów rybnych w Polsce, słynącego od XIII wieku z hodowli karpia. Dziś miejsce to przyciąga miłośników przyrody, ale Karol skupia się na kulinarnych tradycjach, które zostały zapomniane w polskiej świadomości. Przez wieki ryby stanowiły podstawę diety Polaków, zwłaszcza w czasie postu. Kucharz sięga po zapomniane gatunki - suma, amura i jesiotra, prezentując oryginalne dania: zupę z suma i dyni, klopsiki rybne w dwóch wersjach oraz smażone filety z jesiotra z dynią i kremowym sosem z prawdziwkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na klopsy do Iławy - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - dziś, 29 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
