Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie
W skrócie: | Pomidory trafiły do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba i przez wieki były wykorzystywane jedynie jako ozdoba stołu. Dziś konsumenci do wyboru mają 40 gatunków tych smakowitych warzyw. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 18 sierpnia jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pomidory trafiły do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba i przez wieki były wykorzystywane jedynie jako ozdoba stołu. W kuchni włoskiej pojawiły się dopiero w XIX wieku. Dziś konsumenci do wyboru mają ponad 40 gatunków tych smakowitych warzyw, w różnych kolorach, kształtach i wielkościach. Ekspert opowie Karolowi ciekawostki na ich temat. Prowadzący następnie przygotuje szybkie sałatki oraz pomidorowe dodatki do potraw z mięsa i z ryb.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszona kapusta - zdrowie z beczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje