Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja
W skrócie: | Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. Karol Okrasa przygotuje pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. W ostatnich czasach wielu szefów kuchni na nowo odkryło jej zalety w aromatyzowaniu potraw. Służą do tego zarówno drobno starty, twardy korzeń tej rośliny, jak i gotowe, bardzo ciemne, prawie czarne ekstrakty czy cukierki z lukrecji. Karol Okrasa przygotuje tym razem pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. Druga potrawa to duszone w czerwonym winie i lukrecji delikatne policzki wieprzowe podane z plackami z uparowanych ziemniaków. Trzecim daniem będą gotowane w winie gruszki podane w winnym sosie z lukrecją i orzechami oraz polskim serem z niebieską pleśnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zdrowy smak kiszonki - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Polskie jabłko - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Za króla Sasa łyżką kiełbasa - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na tropie polskich wędlin - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową (26/45) - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 18:40 i 1 późniejsza emisja