Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja
| W skrócie: | Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. Karol Okrasa przygotuje pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. W ostatnich czasach wielu szefów kuchni na nowo odkryło jej zalety w aromatyzowaniu potraw. Służą do tego zarówno drobno starty, twardy korzeń tej rośliny, jak i gotowe, bardzo ciemne, prawie czarne ekstrakty czy cukierki z lukrecji. Karol Okrasa przygotuje tym razem pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. Druga potrawa to duszone w czerwonym winie i lukrecji delikatne policzki wieprzowe podane z plackami z uparowanych ziemniaków. Trzecim daniem będą gotowane w winie gruszki podane w winnym sosie z lukrecją i orzechami oraz polskim serem z niebieską pleśnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 18:40
