Okrasa łamie przepisy: Smaki zaklęte w nalewki
W skrócie: | Prowadzący odwiedza przyjaciela, który zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Z tej okazji przygotuje filet z halibuta zapiekany pod glazurą z mirabelki i kaczkę duszoną w nalewce pigwowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza swojego przyjaciela, pana Zbyszka, który od lat zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Niegdyś w każdym polskim domu częstowano gości własnymi nalewkami, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ponadto owoce, które posłużyły do wyrobienia nalewki, można później wykorzystać do przyrządzenia dodatków do potraw i deserów. Pan Zbyszek podzieli się z widzami swoją wiedzą na temat wytwarzania nalewek, a Karol przygotuje niezwykłe dania - filet z halibuta zapiekany pod glazurą zrobioną z owoców mirabelki oraz kaczkę uduszoną w nalewce pigwowej z owocami wiśni nadwiślańskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 19 maja 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10