Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny

Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa kolejną podróż rozpoczyna w Opolu, czyli "stolicy polskiej piosenki". Uwagę kucharza przyciąga napis na drzwiach niektórych restauracji: "Opolski bifyj". To stworzony przez organizacje turystyczne szlak kulinarny zrzeszający lokale gastronomiczne z terenu województwa opolskiego promujące tradycyjną kuchnię Śląska Opolskiego. Jeden z nich znajduje się w Starych Siołkowicach. Tam Karol spotka się z panią Rozwitą, która do dziś prowadzi niewielką restaurację, założoną jeszcze przez jej dziadka prawie sto lat temu. Zaprosi ona gościa na tradycyjne opolskie potrawy, takie jak zupa "snelka", "kasler ze sztampami", "panczkraut" czy "pranzunki". Propozycjami samego kucharza będą tym razem pstrąg z opolskim krupniokiem oraz również "pranzunki", czyli ziemniaczane kluski podane ze skwarkami z boczku i pastą z "leberki", czyli opolskiej pasztetówki.

Twórcy (pokaż wszystkich)