Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa kolejną podróż rozpoczyna w Opolu, czyli "stolicy polskiej piosenki". Uwagę kucharza przyciąga napis na drzwiach niektórych restauracji: "Opolski bifyj". To stworzony przez organizacje turystyczne szlak kulinarny zrzeszający lokale gastronomiczne z terenu województwa opolskiego promujące tradycyjną kuchnię Śląska Opolskiego. Jeden z nich znajduje się w Starych Siołkowicach. Tam Karol spotka się z panią Rozwitą, która do dziś prowadzi niewielką restaurację, założoną jeszcze przez jej dziadka prawie sto lat temu. Zaprosi ona gościa na tradycyjne opolskie potrawy, takie jak zupa "snelka", "kasler ze sztampami", "panczkraut" czy "pranzunki". Propozycjami samego kucharza będą tym razem pstrąg z opolskim krupniokiem oraz również "pranzunki", czyli ziemniaczane kluski podane ze skwarkami z boczku i pastą z "leberki", czyli opolskiej pasztetówki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 15:25 i 1 późniejsza emisja