Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki
| W skrócie: | Pierwszą propozycją będą placki serowe z wędzoną białą czekoladą. Drugie danie to kluski śląskie z ziemniaków i selera podane z boczkiem, kapustą oraz przysmakami z Podhala, a trzecie - wędzony tatar. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnych wiekach suszenie, solenie, wędzenie i kiszenie były powszechnie stosowanymi metodami konserwacji żywności. Takie produkty stanowiły istotny element diety mieszkańców nie tylko naszego kraju. Stały się częścią dziedzictwa kulinarnego Polski. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będą dzisiaj placuszki serowe z wędzoną białą czekoladą. Drugie danie to kluski śląskie z ziemniaków i selera podane z wędzonym boczkiem, młodą kapustą oraz wędzonymi przysmakami z Podhala, a trzecie - wędzony tatar z marynowanej polędwicy wołowej podany na pieczonym chlebie z sosem z majonezu, prażonych nasion słonecznika i świeżych ziół.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
