Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki
W skrócie: | Pierwszą propozycją będą placki serowe z wędzoną białą czekoladą. Drugie danie to kluski śląskie z ziemniaków i selera podane z boczkiem, kapustą oraz przysmakami z Podhala, a trzecie - wędzony tatar. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 2 października dziś |
19:05 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 3 października jutro |
7:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnych wiekach suszenie, solenie, wędzenie i kiszenie były powszechnie stosowanymi metodami konserwacji żywności. Takie produkty stanowiły istotny element diety mieszkańców nie tylko naszego kraju. Stały się częścią dziedzictwa kulinarnego Polski. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będą dzisiaj placuszki serowe z wędzoną białą czekoladą. Drugie danie to kluski śląskie z ziemniaków i selera podane z wędzonym boczkiem, młodą kapustą oraz wędzonymi przysmakami z Podhala, a trzecie - wędzony tatar z marynowanej polędwicy wołowej podany na pieczonym chlebie z sosem z majonezu, prażonych nasion słonecznika i świeżych ziół.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na stole biskupa Krasickiego - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 8:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne oblicza kaczki - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 4 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - sobota, 4 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - sobota, 4 października 8:20