Okrasa łamie przepisy: Lekkie i szybkie dania
| W skrócie: | Kucharz wyrusza na Pomorze, nad rzekę Wieprzę. Okrasa przyrządzi indyka z makaronem ryżowym, cukinią, kiełkami fasoli i orzeszkami ziemnymi. Druga propozycja to pieczony pstrąg łososiowy. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 26 listopada za 13 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotuje proste potrawy, które będą jednocześnie lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze. Dania dedykowane są zwłaszcza osobom uprawiającym sport. Kucharz wyrusza na Pomorze, nad rzekę Wieprzę. Okolica zachęca do biegania po lesie, jeżdżenia na rowerze czy spływów kajakowych. Okrasa przyrządzi indyka z makaronem ryżowym, cukinią, kiełkami fasoli i orzeszkami ziemnymi. Druga propozycja to pieczony pstrąg łososiowy z okolicznych gospodarstw rybnych, podany z sałatką z pieczonego bakłażana i papryki. Następnie przygotuje pierś indyka z burakami i ciecierzycą w sosie curry z mlekiem kokosowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 13 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie steki po amerykańsku - magazyn kulinarny - dziś, 13 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jaja inaczej, czyli sękacz - magazyn kulinarny - dziś, 13 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 8:20 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki z czekoladą - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - sobota, 15 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - sobota, 15 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
