Okrasa łamie przepisy: Kuchnia sokiem płynąca
W skrócie: | Karol pokaże, jak w ciekawy sposób można wykorzystać przy gotowaniu soki z owoców i warzyw. Udaje się do Kałęczewa, gdzie pani Grażyna Wiatr tworzy soki z kwiatów dzikiego bzu, buraków czy owsa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol tym razem pokaże, jak w ciekawy sposób można wykorzystać przy gotowaniu soki z owoców i warzyw. Soki doskonale nadają się do marynowania mięsa i ryb, do gotowania wszelkich kasz, do tworzenia sosów i zup. Kucharz udaje się do Kałęczewa, gdzie pani Grażyna Wiatr tworzy niezwykłe soki nie tylko z jabłek, lecz także z kwiatów dzikiego bzu, białych buraków, pędów jęczmienia czy owsa, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Pośród szumiących drzew owocowych Karol przygotuje marynowany w soku z jabłka i jęczmienia stek z tuńczyka z sałatką z jabłka i ciecierzycy, uda kurczaka duszone w soku jabłkowym z fasolą oraz pierś z kurczaka z chrupiącą panierką podana z ugotowaną w soku kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja