Okrasa łamie przepisy: Kuchnia sokiem płynąca
| W skrócie: | Karol pokaże, jak w ciekawy sposób można wykorzystać przy gotowaniu soki z owoców i warzyw. Udaje się do Kałęczewa, gdzie pani Grażyna Wiatr tworzy soki z kwiatów dzikiego bzu, buraków czy owsa. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol tym razem pokaże, jak w ciekawy sposób można wykorzystać przy gotowaniu soki z owoców i warzyw. Soki doskonale nadają się do marynowania mięsa i ryb, do gotowania wszelkich kasz, do tworzenia sosów i zup. Kucharz udaje się do Kałęczewa, gdzie pani Grażyna Wiatr tworzy niezwykłe soki nie tylko z jabłek, lecz także z kwiatów dzikiego bzu, białych buraków, pędów jęczmienia czy owsa, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Pośród szumiących drzew owocowych Karol przygotuje marynowany w soku z jabłka i jęczmienia stek z tuńczyka z sałatką z jabłka i ciecierzycy, uda kurczaka duszone w soku jabłkowym z fasolą oraz pierś z kurczaka z chrupiącą panierką podana z ugotowaną w soku kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tanie i proste gotowanie - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina PQS - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Szybkie owocowe konfitury - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
