Okrasa łamie przepisy: Kuchnia płynąca winem
W skrócie: | Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina. Bez niego trudno przygotować włoskie risotto czy boeuf bourguignon. Jego przepisy ocenia polski dziennikarz, znawca kuchni francuskiej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina w kuchni. Bez niego trudno przygotować choćby włoskie risotto, boeuf bourguignon, a także doprawić niektóre sosy czy desery. By udowodnić, jak wiele daje ono w kuchni przygotowuje łososia w sosie winno-owocowym z jabłkami i winogronami oraz policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. Jego przepisy oceniają polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami, oraz jego kolega - francuski smakosz.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10