Okrasa łamie przepisy: Gotowanie w krainie młodości
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza miejsce, w którym jako dziecko spędzał wakacje. Zaprasza widzów na gotowanie inspirowane smakami i aromatami dzieciństwa. Przygotuje m.in. tartę na kruchym cieście z grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa rusza do miejsca, w którym jako dziecko spędzał wakacje u dziadków, i zaprasza widzów na gotowanie inspirowane smakami i aromatami dzieciństwa. Choć potrawy były proste, z lokalnych składników takich jak mąka, sery, grzyby czy warzywa z przydomowej działki, ich smak i zapach zapadają w pamięci na długie lata. W pięknej scenerii łąk nadwiślańskich Karol przygotuje tartę na kruchym cieście z grzybami, serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką, kotleciki z grochu z sosem kurkowym, a także pieczonego w szynce jesiotra z soczewicą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 18:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 12:00