Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju
| W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 29 listopada za 12 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Suwalszczyznę, by odkryć kulinarne tradycje tego regionu, znanego z charakterystycznych sękaczy - ciast pieczonych warstwowo na rożnie nad żywym ogniem. Zainspirowany lokalnymi legendami oraz historycznymi przepisami kucharz pokaże widzom trzy unikalne wypieki na kiju: drożdżowe ciasto z konfiturą porzeczkową i ricottą z kandyzowaną skórką limonki, sękacza z ciasta naleśnikowego podanego z sałatką z duszonej jagnięciny oraz ciasto francuskie z dodatkiem sałatki z wędzonego pstrąga.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki z czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 11:50 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Świeże mazurskie ryby - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Twaróg z Hajnówki - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - wtorek, 18 listopada 12:00
