Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju

Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 29 listopada
za 12 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza na Suwalszczyznę, by odkryć kulinarne tradycje tego regionu, znanego z charakterystycznych sękaczy - ciast pieczonych warstwowo na rożnie nad żywym ogniem. Zainspirowany lokalnymi legendami oraz historycznymi przepisami kucharz pokaże widzom trzy unikalne wypieki na kiju: drożdżowe ciasto z konfiturą porzeczkową i ricottą z kandyzowaną skórką limonki, sękacza z ciasta naleśnikowego podanego z sałatką z duszonej jagnięciny oraz ciasto francuskie z dodatkiem sałatki z wędzonego pstrąga.

Twórcy (pokaż wszystkich)