W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab
W skrócie: | W październiku 1956 roku Polacy doświadczają poluzowania reżimu stalinowskiego. W kraju jednak brakuje podstawowych produktów. W tym kontekście autorzy programu poszukują dań opartych na schabie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 7 lipca za 9 dni |
8:30 | TVP Historia |
poniedziałek, 7 lipca za 9 dni |
8:30 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W październiku 1956 roku Polacy doświadczają poluzowania reżimu stalinowskiego. Władysław Gomułka ostrożnie zapowiada wycofanie wojsk radzieckich spod Warszawy, co przyczynia się do pewnej liberalizacji. Wprowadzenie amnestii daje początek zmianom, jednak wciąż w Polsce Ludowej brakuje podstawowych produktów, które pozostają obiektem pożądania. W tym kontekście autorzy programu, wraz z Leopoldem Tyrmandem, poszukują dań opartych na schabie, będącym jednym z pożądanych towarów w trudnych warunkach PRL-u.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - wtorek, 1 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie - magazyn kulinarny - środa, 9 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb - magazyn kulinarny - czwartek, 10 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w. - magazyn kulinarny - piątek, 11 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja