W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w.

W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w.

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 11 lipca
za 13 dni
8:25 TVP Historia
piątek, 11 lipca
za 13 dni
8:40 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Kawiarnia, założona w 1825 roku, przeszła drogę od miejsca rozrywki do klubu dyskusyjnego i ostatecznie stała się ośrodkiem rewolucyjnym. Pod przywództwem Joachima Lelewela spotykali się tam młodzi buntownicy, tacy jak Maurycy Mochnacki, Fryderyk Chopin, Seweryn Goszczyński, Ludwik Nabielak i Piotr Wysocki, którzy wygłaszali swoje przemówienia pod symbolicznie zawieszoną miniaturką gilotyny. W efekcie działalności uznanej przez władze powstańcze za zbyt radykalną kawiarnia została zamknięta z powodu nawoływania do samosądów. Jednak zanim do tego doszło, miejsce to oferowało swoim gościom specyficzne potrawy z epoki, które dziś mogą wzbudzić zainteresowanie historyczne.