W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira
W skrócie: | Wacław Rzewuski jako poliglota i orientalista zdobył uznanie Beduinów. Po powrocie na Podole zajmował się hodowlą koni arabskich. Jego styl życia był przeniknięty arabskimi wpływami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 25 sierpnia za 12 dni |
8:25 | TVP Historia |
poniedziałek, 25 sierpnia za 12 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Wacław Rzewuski, znany awanturnik i mistrz autokreacji, zasłynął wyjątkowymi dokonaniami. Jako poliglota i orientalista zdobył uznanie Beduinów, zyskując tytuł emira. Po powrocie na Podole, zafascynowany kulturą Wschodu, zajmował się hodowlą koni arabskich. Jego styl życia był przeniknięty arabskimi wpływami, zarówno w stroju, jak i w kuchni. W czasie powstania listopadowego, jak głosi legenda, miał ruszyć do walki w turbanie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - dziś, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja