W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb
W skrócie: | Historia księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa, żyjącego na Śląsku pod koniec XIII wieku. Znał on obce języki, świetnie radził sobie na turniejach, miał też możnych przyjaciół na innych dworach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Łukasz Modelski przytacza historię księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa, żyjącego na Śląsku pod koniec XIII wieku. Znał on obce języki, świetnie radził sobie na turniejach, miał możnych przyjaciół na innych dworach, układał poezję, co czyniło go władcą prawdziwie europejskim. Po pokonaniu Łokietka zasiadł na tronie krakowskim. Miał w przyszłości duże szanse na zdobycie korony Królestwa Polskiego. Drogę do kariery przerwała jednak jego nagła śmierć. Kronikarze podejrzewają, że Probus został otruty. Z zachowaniem wszelkiej ostrożności zostaną tym razem przygotowane najznakomitsze dania tamtych czasów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja