W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb
W skrócie: | Historia księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa, żyjącego na Śląsku pod koniec XIII wieku. Znał on obce języki, świetnie radził sobie na turniejach, miał też możnych przyjaciół na innych dworach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Łukasz Modelski przytacza historię księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa, żyjącego na Śląsku pod koniec XIII wieku. Znał on obce języki, świetnie radził sobie na turniejach, miał możnych przyjaciół na innych dworach, układał poezję, co czyniło go władcą prawdziwie europejskim. Po pokonaniu Łokietka zasiadł na tronie krakowskim. Miał w przyszłości duże szanse na zdobycie korony Królestwa Polskiego. Drogę do kariery przerwała jednak jego nagła śmierć. Kronikarze podejrzewają, że Probus został otruty. Z zachowaniem wszelkiej ostrożności zostaną tym razem przygotowane najznakomitsze dania tamtych czasów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - czwartek, 12 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja