W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka

W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:W 1920 roku Polska odzyskała dostęp do Bałtyku. Generał Haller szybko zdecydował się na zakup nieruchomości nad morzem. W tamtym czasie we Władysławowie poszukiwano tradycyjnych kaszubskich przepisów.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 27 sierpnia
za 12 dni
8:15 TVP Historia
środa, 27 sierpnia
za 12 dni
8:35 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

W 1920 roku Polska odzyskała dostęp do Bałtyku, co wywarło duże wrażenie na generale Hallerze i innych ważnych osobistościach. Zafascynowany wybrzeżem i Kaszubami, szybko zdecydował się na zakup nieruchomości nad morzem. W tamtym czasie we Władysławowie, zanim pojawiły się liczne smażalnie, poszukiwano tradycyjnych kaszubskich przepisów.