W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka!
W skrócie: | Kardynał Aldobrandini pełnił funkcję nuncjusza apostolskiego w Rzeczypospolitej. Przyszły papież ponoć cenił polskie piwo. Ta opowieść badana jest w kontekście kuchni papieskiej schyłku XVI wieku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 4 lipca za 9 dni |
8:30 | TVP Historia |
piątek, 4 lipca za 9 dni |
8:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Kardynał Aldobrandini, pełniąc funkcję nuncjusza apostolskiego w Rzeczypospolitej, znacząco przyczynił się do nawiązania pozytywnych relacji z Polską. Choć na początku Polacy odnosili się do niego z rezerwą, szybko polubili przyszłego papieża. Zaufał im również Aldobrandini, a ta wzajemna sympatia stała się znana dzięki anegdocie o zamiłowaniu głowy Kościoła do polskiego piwa. Ta opowieść badana jest w kontekście kuchni papieskiej schyłku XVI wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - wtorek, 1 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja