W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | 7 kwietnia 1656 roku pod Warką miała miejsce pierwsza zwycięska bitwa ze Szwedami w czasie Potopu. Potyczka, opisana po latach w powieści Sienkiewicza, była pokazem współpracy genialnych strategów. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
7 kwietnia 1656 roku pod Warką miała miejsce pierwsza zwycięska bitwa ze Szwedami w czasie Potopu. Potyczka, opisana po latach w powieści Sienkiewicza, była pokazem współpracy genialnych strategów - Jerzego Lubomirskiego i Stefana Czarnieckiego. Obfitowała w fortele, szybkie marsze, i szarże husarii. Wystarczyły dwie godziny, by Polacy całkowicie pokonali wrogów. W programie nie zabraknie też typowych szwedzkich potraw ani tych, których autorstwo przypisuje się mieszkańcom Mazowsza.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - wtorek, 15 lipca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - środa, 16 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - czwartek, 17 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - piątek, 18 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - wtorek, 22 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - środa, 23 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja