W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 8 sierpnia za 13 dni |
8:25 | TVP Historia |
piątek, 8 sierpnia za 13 dni |
8:30 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
3 maja 1952 roku w Monachium rozpoczęła działalność polska rozgłośnia Radia Wolna Europa. O godzinie 11.00 na antenie zabrzmiał "Majowy mazurek", po którym spiker przywitał słuchaczy słowami: "Mówi Radio Wolna Europa. Głos wolnej Polski". Pierwszym mówcą był prezes Komitetu Wolnej Europy, admirał Harold Miller, a następnie przemówił dyrektor rozgłośni, Jan Nowak-Jeziorański, który podkreślił, że stacja będzie przekazywała prawdę o globalnych wydarzeniach, ukrywanych przez sowiecki reżim. Program nadawano przez wiele godzin dziennie, a audycje często powtarzano, co skutecznie przełamywało komunistyczny monopol informacji mimo prób zagłuszania. Do 1989 roku rozgłośnia aktywnie zwalczała propagandę oraz sowietyzację, jednocześnie podtrzymując Polaków na duchu i wspierając opozycję demokratyczną w kraju. Poprzez dostarczanie rzetelnych informacji wpływała na polityczne wydarzenia w Polsce i wzmacniała wiarę w odzyskanie niepodległości.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 5 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - środa, 6 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - czwartek, 7 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja