W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa

W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 8 sierpnia
za 13 dni
8:25 TVP Historia
piątek, 8 sierpnia
za 13 dni
8:30 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

3 maja 1952 roku w Monachium rozpoczęła działalność polska rozgłośnia Radia Wolna Europa. O godzinie 11.00 na antenie zabrzmiał "Majowy mazurek", po którym spiker przywitał słuchaczy słowami: "Mówi Radio Wolna Europa. Głos wolnej Polski". Pierwszym mówcą był prezes Komitetu Wolnej Europy, admirał Harold Miller, a następnie przemówił dyrektor rozgłośni, Jan Nowak-Jeziorański, który podkreślił, że stacja będzie przekazywała prawdę o globalnych wydarzeniach, ukrywanych przez sowiecki reżim. Program nadawano przez wiele godzin dziennie, a audycje często powtarzano, co skutecznie przełamywało komunistyczny monopol informacji mimo prób zagłuszania. Do 1989 roku rozgłośnia aktywnie zwalczała propagandę oraz sowietyzację, jednocześnie podtrzymując Polaków na duchu i wspierając opozycję demokratyczną w kraju. Poprzez dostarczanie rzetelnych informacji wpływała na polityczne wydarzenia w Polsce i wzmacniała wiarę w odzyskanie niepodległości.