W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim i wyłoniły się z niego drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 25 czerwca dziś |
8:30 | TVP Historia |
środa, 25 czerwca dziś |
8:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim. Spadek tafli wody sprawił, że wyłoniły się z niego regularne drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. Biskupin badano w czasie II wojny światowej, w PRL-u, bada się go również dziś. Tajemnicza osada z czasów kultury łużyckiej wciąż odsłania tajemnice, między innymi kulinarne. W programie spróbujemy zrekonstruować kuchnię z sprzed wieków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - wtorek, 1 lipca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja