x
W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina

W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim i wyłoniły się z niego drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim. Spadek tafli wody sprawił, że wyłoniły się z niego regularne drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. Biskupin badano w czasie II wojny światowej, w PRL-u, bada się go również dziś. Tajemnicza osada z czasów kultury łużyckiej wciąż odsłania tajemnice, między innymi kulinarne. W programie spróbujemy zrekonstruować kuchnię z sprzed wieków.