W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Tym razem będzie mowa o dokumencie uchwalonym w Radomiu w 1505 r. Sam akt prawny, ograniczający władzę króla i dopuszczający do podejmowania decyzji Izbę Poselską, okazał się przełomowy. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 28 lipca za 5 dni |
8:30 | TVP Historia |
środa, 30 lipca za 7 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Tym razem będzie mowa o dokumencie uchwalonym w Radomiu w 1505 roku. Sam akt prawny, mocno ograniczający władzę króla i dopuszczający do podejmowania decyzji Izbę Poselską, okazał się przełomowy. Włączony do tzw. Statutu Łaskiego wszedł w skład pierwszej polskiej konstytucji. Widzowie dowiedzą się też, co wówczas jadali mniej zamożni szlachcice i senatorzy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - dziś, 23 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja