W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem
W skrócie: | W 1694 roku pod Hodowem doszło do starcia pomiędzy wojskami polskimi a tureckimi. Zakończyło się ono zwycięstwem Polaków. Pomimo ogromnej przewagi liczebnej przeciwnika, wynoszącej aż 100:1. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 1 sierpnia za 9 dni |
8:35 | TVP Historia |
piątek, 1 sierpnia za 9 dni |
8:40 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1694 roku pod Hodowem doszło do starcia pomiędzy wojskami polskimi a tureckimi, które zakończyło się zwycięstwem Polaków. Pomimo ogromnej przewagi liczebnej przeciwnika, wynoszącej aż 100:1, nasi rodacy zdołali odeprzeć atak. W bitwie wzięło udział około 40 tysięcy Tatarów, którzy stanęli przeciwko 400 Polakom. Wydarzenie to bywa określane mianem polskich Termopil. Oddziały dowodzone przez Zahorowskiego i Tyszkowskiego natknęły się na główny oddział Tatarów liczący 500-600 jeźdźców, podczas którego dowódca jednego z oddziałów, Tyszkowski, miał dostać się do niewoli. Sytuacja zmusiła Polaków do odwrotu do Hodowa, gdzie mogli skutecznie bronić się dzięki przygotowanym wcześniej przez chłopów umocnieniom, takim jak kobylice, a także użyciu płotów, stołów i drzwi jako osłony. Dodatkowym zabezpieczeniem był staw znajdujący się z jednej strony wsi, który ograniczał ruchy napastników.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - dziś, 23 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja