W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII
W skrócie: | 31 maja 1906 roku doszło do zamachu na Alfonsa XIII. Monarcha przeżył m.in. dzięki kamizelce wynalazcy Jana Szczepanika. Łukasz Modelski przygotuje potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 4 sierpnia za 9 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
poniedziałek, 4 sierpnia za 9 dni |
8:50 | TVP Historia |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
31 maja 1906 roku doszło do ataku na króla Hiszpanii Alfonsa XIII. Gdy jego powóz przejeżdżał przez Calle Mayor, zamachowiec rzucił bombę. Eksplozja spowodowała chaos, a śmierć poniosło wiele osób. Monarcha i jego wybranka przeżyli między innymi dzięki specjalnej kamizelce ochronnej, którą stworzył polski wynalazca Jan Szczepanik. Otrzymał on order Izabeli Katolickiej, co świadczy o międzynarodowym uznaniu. Łukasz Modelski zamierza przygotować potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 5 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - środa, 6 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - czwartek, 7 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja