W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | 21 marca 1522 roku Mikołaj Kopernik na sejmiku generalnym Prus Królewskich wygłosił traktat o monecie. Chodziło o unifikację systemu monetarnego Prus Królewskich oraz Rzeczpospolitej. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 30 lipca dziś |
8:30 | TVP Historia |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
21 marca 1522 roku Mikołaj Kopernik na sejmiku generalnym Prus Królewskich wygłosił traktat o monecie. Chodziło o unifikację systemu monetarnego Prus Królewskich oraz Rzeczpospolitej. Przy okazji najsłynniejszy polski ekonomista stworzył jedno z praw do dziś obowiązujących w tej dziedzinie nauki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 5 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - środa, 6 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - czwartek, 7 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja