W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca
W skrócie: | 15 września 1463 r. miała miejsce decydująca bitwa morska w Zatoce Świeżej. Wczesnym rankiem flota gdańszczan i elblążan, ustawiona w kształt półksiężyca, zaatakowała krzyżackie jednostki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 5 sierpnia za 10 dni |
8:20 | TVP Historia |
wtorek, 5 sierpnia za 10 dni |
8:40 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
15 września 1463 roku miała miejsce decydująca bitwa morska w Zatoce Świeżej. Wczesnym rankiem flota gdańszczan i elblążan, ustawiona w kształt półksiężyca, zaatakowała krzyżackie jednostki. W walce używano różnorodnej broni, w tym hakownic, samopałów, kusz i łuków, a najlepiej sprawdzały się strzały owinięte zapalonymi szmatami, które podpaliły wiele okrętów. Starcie miało kluczowe znaczenie dla przebiegu wojny trzynastoletniej między Polską a Zakonem. Wielki Mistrz musiał uciekać do Królewca.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - środa, 6 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - czwartek, 7 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja