Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie
W skrócie: | Po grzybobraniu mistrz kuchni przygotuje: makaron z pesto z dzikich roślin, rybę z sałatką i grzybami, a także polędwiczkę wieprzową w asyście grzybów i puree z ziemniaków i kapusty. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 15 maja za 8 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 16 maja za 9 dni |
8:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol udowadnia, że na grzybobranie można wybrać się także zimą. Ta pora roku sprzyja tym amatorom leśnych poszukiwań, którzy chcą mieć w swoich koszykach rzadkie okazy, m.in. boczniaki, płomienice zimowe czy ucha bzowe. W przeczesywaniu leśnych zakątków towarzyszy kucharzowi specjalista od dzikich grzybów i roślin. Po intensywnym spacerze czas na gotowanie. Mistrz kuchni przygotuje trzy smakowite dania: makaron z pesto z dzikich roślin, rybę z kolorową ciepłą sałatką i grzybami oraz polędwiczkę wieprzową w asyście grzybów i puree z ziemniaków i kapusty.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 7:00 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 14:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja