Okrasa łamie przepisy: Wspomnienie lata
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza małe gospodarstwo agroturystyczne w puszczy. To raj dla kucharza. Prowadzący przygotuje potrawy na bazie świeżych warzyw i grzybów, m.in. królika z grzybami i zupę jagodową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odbywa podróż nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie. Tym razem zaprasza widzów na letnią wyprawę do małego gospodarstwa agroturystycznego, położonego dwadzieścia kilometrów od Łodzi w środku puszczy. Takie miejsce, jak to, to istny raj dla kucharza. Na terenie gospodarstwa jest piękny warzywniak, a wokół są lasy pełne grzybów i jagód. Umiejętnie przechowywane w sezonie letnim owoce, warzywa i grzyby jesienią i zimą przypomną swym smakiem uroki minionego lata. Prowadzący przygotuje trzy propozycje potraw na bazie świeżych warzyw i grzybów. Wśród nich znajdą się: królik z grzybami, ziemniakami i suszonymi śliwkami, polędwica wołowa z kurkami i fasolką szparagową oraz zupa jagodowa z ziemniakami i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja