Okrasa łamie przepisy: Uśmiech do sera
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza państwa Adamczyków ze wsi Kosowo koło Chełmna, którzy robią wyśmienite sery - jedne z najstarszych na świecie produktów żywnościowych. Przygotowuje m.in. zupę krem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Ser to jeden z najstarszych produktów żywnościowych na świecie. Według polskich archeologów ludzie zamieszkujący terytorium obecnej Polski potrafili produkować go już ponad siedem tysięcy lat temu. Karol odwiedza państwa Adamczyków ze wsi Kosowo koło Chełmna, który na własne potrzeby robią wyśmienite sery. Przygotowuje wędzony w sianie ser z sosem z rukoli i suszonych pomidorów oraz zupę krem z zielonego groszku, z miętą, pomidorami i marynowanym serem. Dzieli się również przepisem na zapiekankę z brokułów, szpinaku, wędzonej makreli z puree z ziemniaków z chrzanem i serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 19 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 19 maja 7:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 19 maja 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30