Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny
W skrócie: | Znad Jeziora Łańskiego Karol opowie o wigilijnych potrawach postnych. Przygotuje dzikiego łososia z sosem z dyni i papryki, placki z ziemniaków i kapusty kiszonej z nadzieniem z grzybów oraz karpia. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znad Jeziora Łańskiego na Warmii Karol opowie widzom o wigilijnych potrawach postnych. Kiedyś poszczono nie tylko w wigilię Bożego Narodzenia, lecz także przed każdym większym świętem, a nawet niedzielą. Wykluczano z posiłku mięso oraz nabiał - masło, śmietanę, ser oraz jaja. Dozwolone były tylko ryby i produkty roślinne. Zgodnie z tą tradycją kucharz przygotuje trzy dania w ciekawej formie: dzikiego łososia z sosem z dyni i papryki, placki z ziemniaków i kapusty kiszonej z nadzieniem z grzybów oraz smażonego karpia zatopionego w zalewie octowo-grzybowej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 12 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 12 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 12 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 12 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej - magazyn kulinarny - dziś, 12 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - dziś, 12 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Las - największa spiżarnia - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja