Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł
W skrócie: | Prowadzący wybierze się do Gruczna, gdzie - jak co roku pod koniec sierpnia - odbędzie się Festiwal Smaku. Przybywają na niego najlepsi producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Gruczno w Dolinie Dolnej Wisły. Co roku jest tam organizowany Festiwal Smaku, który przyciąga producentów tradycyjnych wyrobów z całej Polski. Sadownictwi jest ważnym zajęciem w całym regionie, jako że na skarpach chętnie rosną śliwy, grusze czy jabłonie. W Grucznie mieszka pani Justyna Ziemniewska, organizatorka pokazów smażenia powideł wedle starych receptur. Olbrzymie ilości śliwek smaży na ognisku w wielkich miedzianych garach i od czasu do czasu miesza je drewnianym "bocianem". Karol uczestniczy w wielkim smażeniu, a następnie sam przygotowuje dwie potrawy: pieczony comber jagnięcy marynowany w powidłach z dodatkiem pieczonej dyni oraz upieczony na ruszcie, zamarynowany w ziołach i powidłach łosoś, podany z sosem z powideł i śmietany.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 16:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykły czosnek niedźwiedzi - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 7:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:10