Okrasa łamie przepisy: Pomorski król - ziemniak
W skrócie: | Okrasa jedzie do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Na miejscu Karol przygotuje m.in. talarki z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, a także zapiekankę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Okrasa jedzie do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Spotka się z Krzysztofem Korolewiczem, fanem i propagatorem jedzenia tych warzyw. Wbrew powszechnemu mniemaniu, ziemniaki są zdrowe, niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i składników mineralnych. W scenerii jesiennych wykopków i dymów z palonych łętów ziemniaczanych Karol przygotuje trzy potrawy - talarki z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, kopytka z kurkami i suszonymi pomidorami oraz zapiekankę z ziemniaczanego purée z kiszoną kapustą, dorszem i boczkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 9 na 10 maja 0:30 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - piątek, 10 maja 11:35 i 6 późniejszych emisji