Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy
W skrócie: | Pieczywo na zakwasie było znane już w starożytności. Mieszanka mąki, wody, drożdży i bakterii sprawia, że chleb pięknie rośnie. Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy na bazie żurów i zakwasów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pieczywo na zakwasie było znane już w starożytności. Mieszanka mąki, wody, drożdży i bakterii sprawia, że chleb pięknie rośnie, a upieczony ma lepszy smak, aromat i właściwości odżywcze. Starannie przechowywany zakwas może zachować swoje walory przez wiele lat. Prawdopodobnie właśnie zakwas chlebowy był punktem wyjścia do stworzenia zup na bazie ukiszonej mąki, znanych w Polsce jako żury. Karol Okrasa spotka się z kolegą po fachu, który specjalizuje się w przygotowywaniu różnego rodzaju żurów i zakwasów. Według jego pomysłów przygotuje trzy potrawy: zupę rybną na bazie żuru z mąki żytniej i zamarynowanego dorsza, następnie smażonego dorsza w sosie na bazie zakwasu z kiszonych buraków czerwonych, a na koniec smażone w głębokim oleju chrupiące kawałki kaczki, z dodatkiem cebuli i zielonego groszku, podane w sosie na bazie żurku z mąki żytniej i zakwasu z buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 17:10