Okrasa łamie przepisy: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni
W skrócie: | Kucharz odwiedza położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz odwiedza malowniczo położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Do swoich dań wykorzysta lokalne składniki. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. Kolejne danie to placek drożdżowy, podsmażony na maśle jak bułeczka brioche. Poda go z twarogiem i glazurowanymi w miodzie malinami. Następnie zaproponuje udziec z jelenia po burgundzku. Wino zastąpi jednak ciemnym piwem z dodatkiem wiśni.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 16:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykły czosnek niedźwiedzi - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 7:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30