Okrasa łamie przepisy: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni
W skrócie: | Kucharz odwiedza położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz odwiedza malowniczo położony nad jeziorem ośrodek w okolicach Ełku. Tym razem będzie poszukiwał francuskich inspiracji w mazurskiej kuchni. Do swoich dań wykorzysta lokalne składniki. Najpierw przyrządzi zupę cebulową na rybnym wywarze. Kolejne danie to placek drożdżowy, podsmażony na maśle jak bułeczka brioche. Poda go z twarogiem i glazurowanymi w miodzie malinami. Następnie zaproponuje udziec z jelenia po burgundzku. Wino zastąpi jednak ciemnym piwem z dodatkiem wiśni.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 7:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 16 na 17 maja 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 12:00