W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 5 sierpnia za 13 dni |
8:20 | TVP Historia |
wtorek, 5 sierpnia za 13 dni |
8:40 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
15 września 1463 roku miała miejsce decydująca bitwa morska w Zatoce Świeżej, znana również jako bitwa na Zalewie Wiślanym. Wczesnym rankiem flota gdańszczan i elblążan, ustawiona w kształt półksiężyca, zaatakowała krzyżackie jednostki morskie. Zaskoczeni Krzyżacy nie byli przygotowani na taki ruch przeciwników. W walce używano różnorodnej broni, w tym hakownic, samopałów, kusz i łuków, a najlepiej sprawdzały się strzały owinięte zapalonymi szmatami, które podpaliły wiele krzyżackich okrętów. Bitwa ta miała kluczowe znaczenie dla przebiegu wojny trzynastoletniej między Polską a Zakonem Krzyżackim. Flota kaperska Gdańska i Elbląga wraz z wojskami Królestwa Polskiego zatopiły liczniejszą flotę krzyżacką, co zmusiło Wielkiego Mistrza do ucieczki do Królewca.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja