W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 4 sierpnia za 12 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
poniedziałek, 4 sierpnia za 12 dni |
8:50 | TVP Historia |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
31 maja 1906 roku doszło do zamachu na króla Hiszpanii Alfonsa XIII. Gdy jego powóz przejeżdżał przez Calle Mayor, zamachowiec rzucił bombę. Eksplozja spowodowała chaos, a śmierć poniosło wiele osób. Na szczęście król i jego wybranka wyszli z zamachu bez szwanku, między innymi dzięki specjalnej kamizelce ochronnej, którą stworzył polski wynalazca Jan Szczepanik. Za uratowanie życia władcy otrzymał on order Izabeli Katolickiej, co świadczy o międzynarodowym uznaniu jako wynalazcy. W nawiązaniu do sukcesu Szczepanika Łukasz Modelski zamierza przygotować potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - dziś, 23 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja