W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 1 lipca za 13 dni |
8:20 | TVP Historia |
wtorek, 1 lipca za 13 dni |
8:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Wacław Rzewuski, znany awanturnik i mistrz autokreacji, zasłynął wyjątkowymi dokonaniami. Jako poliglota i orientalista zdobył uznanie Beduinów, zyskując tytuł emira. Po powrocie na Podole, zafascynowany kulturą Wschodu, zajmował się hodowlą koni arabskich. Jego styl życia był przeniknięty arabskimi wpływami, zarówno w stroju, jak i w kuchni. W czasie powstania listopadowego, jak głosi legenda, miał ruszyć do walki w turbanie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - środa, 25 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja