W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki przywilejom. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę piwowarstwa. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 26 czerwca za 12 dni |
8:25 | TVP Historia |
czwartek, 26 czerwca za 12 dni |
8:40 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki dostępowi do dodatkowych przywilejów. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę polskiego piwowarstwa, w której rywalizowały ze sobą zakłady świeckie i zakonne. Tam również pieczono doskonały chleb. Tradycja ta jest kontynuowana do dziś dnia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - środa, 25 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja