W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab

W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 7 lipca
za 12 dni
8:30 TVP Historia
poniedziałek, 7 lipca
za 12 dni
8:30 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

W październiku 1956 roku Polacy doświadczają poluzowania reżimu stalinowskiego. Władysław Gomułka ostrożnie zapowiada wycofanie wojsk radzieckich spod Warszawy, co przyczynia się do pewnej liberalizacji. Wprowadzenie amnestii daje początek zmianom, jednak wciąż w Polsce Ludowej brakuje podstawowych produktów, które pozostają obiektem pożądania. W tym kontekście autorzy programu, wraz z Leopoldem Tyrmandem, poszukują dań opartych na schabie, będącym jednym z pożądanych towarów w trudnych warunkach PRL-u.