W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. W czasie podróży do Afryki i Ameryki Henryk Sienkiewicz, jako twórca literatury faktu, nie zapominał o opisywaniu lokalnej kuchni. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 23 lipca jutro |
8:30 | TVP Historia |
środa, 23 lipca jutro |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Mimo że to powieści przyniosły Henrykowi Sienkiewiczowi Nagrodę Nobla, nie powstałyby one, gdyby nie tworzone początkowo przez autora reportaże. Zarówno w Afryce, jak i w Ameryce Sienkiewicz uprawiał fascynującą rzesze odbiorców literaturę faktu. Jako niezwykle uważny reporter nie zapominał również o lokalnej kuchni. Następnie pojawiły się oferty powieści w odcinkach pisanych do warszawskich gazet.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - wtorek, 29 lipca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:25
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 8:45
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja