W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie

W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 14 lipca
za 12 dni
8:25 TVP Historia
poniedziałek, 14 lipca
za 12 dni
8:40 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Połączone siły armii koronnej, litewskiej i kozackiej zdołały zatrzymać marsz wojsk osmańskich na zachód. Wydarzenie to, będące jedną z największych kampanii XVII wieku, zaangażowało około 200 tysięcy uczestników. Mimo że bitwa trwała ponad miesiąc, jej wynik przyczynił się do skrócenia działań wojennych. Specyfika życia zarówno obleganych, jak i oblegających często sprowadzała się do wyzwań związanych z zaopatrzeniem walczących w żywność.