Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby
W skrócie: | Żeberka są bardzo popularne w kuchni chińskiej. Karol Okrasa postara się przywrócić je na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII w., a następnie żeberka duszone w piwie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żeberka są szczególnie popularne w kuchni chińskiej. Gotowane na parze duszone czy pieczone na czerwono, w sosach pikantnych czy słodko-kwaśnych uchodzą za wielki przysmak. Grillowane żeberka w sosie barbecue to jedno ze sztandarowych dań w Teksasie. Karol postara się przywrócić je także na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, następnie żeberka duszone w piwie, soku z porzeczek i miodku majowym, a także żeberka duszone na grillu z polską wersją sosu barbecue.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na przedwiośniu - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - wtorek, 9 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - wtorek, 9 września 17:10 i 1 późniejsza emisja