Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki
W skrócie: | Podróżujący kucharz wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. Przygotuje swoje wersje potrawy, m.in. kociołek z jagnięciną i kapustą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pstrąg - magazyn kulinarny - dziś, 22 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 22 października 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - dziś, 22 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 22 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Grillowanie na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 22 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby morskie - magazyn kulinarny - dziś, 22 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - czwartek, 23 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - czwartek, 23 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowa uczta - magazyn kulinarny - czwartek, 23 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - czwartek, 23 października 19:15 i 1 późniejsza emisja