Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki
W skrócie: | Podróżujący kucharz wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. Przygotuje swoje wersje potrawy, m.in. kociołek z jagnięciną i kapustą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:10 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 2 na 3 maja 0:30 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 12:00