W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Flandryjskie opony, zwane później arrasami, były tak bardzo cenne, że senat uznał je za własność Rzeczpospolitej, a nie majątek króla. Późniejsze losy tapiserii były nie mniej złożone. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 8 maja za 3 dni |
18:00 | TVP Historia |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Flandryjskie opony zwane później arrasami były tak cenne, że senat uznał je za własność Rzeczpospolitej, a nie majątek króla, którym mógłby rozporządzać. Późniejsze losy tapiserii z Flandrii były nie mniej złożone. Poznamy też włoską kuchnię Zygmunta Augusta i żydowskie dania spod zamku w Tykocinie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 9:30
- W kotle historii: Łazienki znowu królewskie. Ludwik XVIII na wygnaniu w Polsce - magazyn kulinarny - sobota, 11 maja 7:40 i 3 późniejsze emisje
- W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański? - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 18:00 i 2 późniejsze emisje