x
W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy

W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Flandryjskie opony, zwane później arrasami, były tak bardzo cenne, że senat uznał je za własność Rzeczpospolitej, a nie majątek króla. Późniejsze losy tapiserii były nie mniej złożone.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 8 maja
za 3 dni
18:00 TVP Historia

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Flandryjskie opony zwane później arrasami były tak cenne, że senat uznał je za własność Rzeczpospolitej, a nie majątek króla, którym mógłby rozporządzać. Późniejsze losy tapiserii z Flandrii były nie mniej złożone. Poznamy też włoską kuchnię Zygmunta Augusta i żydowskie dania spod zamku w Tykocinie.