Okrasa łamie przepisy: Grójeckie jabłka
W skrócie: | Okolice Grójca są największym zagłębiem jabłkowym w całej Europie. Podobno w XVI w. pierwsze na tych terenach sady zakładała królowa Bona. Z grójeckich zbiorów Karol Okrasa przyrządzi trzy potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Okolice Grójca są największym zagłębiem jabłkowym w całej Europie. Podobno w XVI wieku pierwsze na tych terenach sady zakładała sama królowa Bona. Obecnie w tym rejonie produkuje się wiele odmian jabłek, a duża część zbiorów jest eksportowana za granicę. Komisja Europejska nadała uprawianym tam owocom certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Smakosze cenią polskie jabłka za ich doskonałe połączenie kwasowości ze słodyczą oraz za soczysty i jędrny miąższ. Z grójeckich zbiorów Karol Okrasa przyrządzi trzy potrawy. Pierwsza z nich to jogurtowe racuszki z jabłkami. Oprócz tego kucharz przygotuje konfiturę z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej oraz sandacza z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00