Okrasa łamie przepisy: Grójeckie jabłka
W skrócie: | Okolice Grójca są największym zagłębiem jabłkowym w całej Europie. Podobno w XVI w. pierwsze na tych terenach sady zakładała królowa Bona. Z grójeckich zbiorów Karol Okrasa przyrządzi trzy potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Okolice Grójca są największym zagłębiem jabłkowym w całej Europie. Podobno w XVI wieku pierwsze na tych terenach sady zakładała sama królowa Bona. Obecnie w tym rejonie produkuje się wiele odmian jabłek, a duża część zbiorów jest eksportowana za granicę. Komisja Europejska nadała uprawianym tam owocom certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Smakosze cenią polskie jabłka za ich doskonałe połączenie kwasowości ze słodyczą oraz za soczysty i jędrny miąższ. Z grójeckich zbiorów Karol Okrasa przyrządzi trzy potrawy. Pierwsza z nich to jogurtowe racuszki z jabłkami. Oprócz tego kucharz przygotuje konfiturę z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej oraz sandacza z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:35