Okrasa łamie przepisy: Grójeckie jabłka
W skrócie: | Okolice Grójca są największym zagłębiem jabłkowym w całej Europie. Podobno w XVI w. pierwsze na tych terenach sady zakładała królowa Bona. Z grójeckich zbiorów Karol Okrasa przyrządzi trzy potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Okolice Grójca są największym zagłębiem jabłkowym w całej Europie. Podobno w XVI wieku pierwsze na tych terenach sady zakładała sama królowa Bona. Obecnie w tym rejonie produkuje się wiele odmian jabłek, a duża część zbiorów jest eksportowana za granicę. Komisja Europejska nadała uprawianym tam owocom certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Smakosze cenią polskie jabłka za ich doskonałe połączenie kwasowości ze słodyczą oraz za soczysty i jędrny miąższ. Z grójeckich zbiorów Karol Okrasa przyrządzi trzy potrawy. Pierwsza z nich to jogurtowe racuszki z jabłkami. Oprócz tego kucharz przygotuje konfiturę z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej oraz sandacza z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 19 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Prosto i elegancko w Mortęgach - magazyn kulinarny - dziś, 19 marca 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 19 marca 12:00 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - dziś, 19 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 19 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina z pieca i grilla - magazyn kulinarny - dziś, 19 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - środa, 20 marca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - środa, 20 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - środa, 20 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie w krainie młodości - magazyn kulinarny - środa, 20 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja