Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Stone Town
W skrócie: | Kolejnym przystankiem w podróży Roberta Makłowicza jest Zanzibar City. Degustuje miejscowe specjały. Potem przygotowuje zupę Zanzibari mix oraz tuńczyka w sosie curry z plackami czapati. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 14 maja za 13 dni |
19:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kolejnym przystankiem na mapie podróży Roberta Makłowicza jest Zanzibar City, największe miasto na wyspie Zanzibar, którego historyczna część nosi nazwę Stone Town. Jest ono oddalone zaledwie o 6 stopni od równika, gdzie słońce wschodzi zawsze o tej samej porze. W 1949 w tym pięknym zakątku świata urodził się Farrokh Bulsara, znany na całym świecie jako Freddie Mercury. Podróżnik przybywa do miasta wraz z pierwszymi promieniami słońca - o 6.30, i ma zamiar pozostać do jego zachodu o godzinie 18.30. W jednej z niewielkich restauracji serwujących specjały miejscowej kuchni Robert degustuje kulki ziemniaczane, ciastko ryżowe, słodkie placki z mleka skondensowanego, pierożki samosa oraz spiced tea, czyli herbatę z przyprawami. Podróżnik poznaje także panią Asmah Shabani, właścicielkę kawiarenki w stylu europejskim, a także mistrzynię Zanzibaru barristów. Robert zwiedza również słynny targ miejski, Estella Market, a następnie przystępuje do działania. Ma zamiar bowiem przygotować słynną zupę Zanzibari mix, a także potrawę dnia - tuńczyka w sosie curry z plackami czapati. Zwieńczeniem tej niezwykłej wyprawy są zakupy na słynnym targu spożywczym, który otwiera swoje podwoje w dawnych ogrodach sułtańskich zaraz po zachodzie słońca.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Pod wulkanem - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Ekolandia - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 3. Niemcy. Dolna Saksonia - Lüneburg - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Göteborg - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kordoba - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 6:20 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 15:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Sewilla - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 15:50
- Makłowicz w podróży: Podróż 49. Niemcy - Ostsee, czyli Bałtyk - magazyn kulinarny - niedziela, 4 maja 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 49. Niemcy - Lubeka - magazyn kulinarny - niedziela, 4 maja 6:55